2 juli 2009

[Svenska mastodontlåtar] Kalla kriget

Artist: Gunder Hägg (Blå Tåget)
Album: Glassfabriken
År: 1971 Speltid: 8.23

Blå Tåget var det proggband som gjorde den numer klassiska låten Staten och kapitalet – eller Den ena handen vet vad den andra gör, som den officiellt hette innan Ebba Grön gjorde den till sin. Men det är inte den låten som många anser vara bandets bästa, utan denna, Kalla Kriget, en låt som Blå Tåget gjorde innan de ens hette Blå Tåget, utan Gunder Hägg. Det ska dröja till nästa skiva, Brustna hjärtans hotell, innan namnbytet sker, vilket föranleds av ett stämningshot från löparen med samma namn.

Kalla kriget är, precis som titeln antyder, en skildring av den konflikt som startade vid andra världskrigets slut mellan västmakterna och öststaterna under USA:s respektive Sovjetunionens ledning, och som pågick ända fram till 90-talets början; fast den här låten skrevs som synes 1971, mitt under kriget i Vietnam. Det är en mastodontlåt som omfattar tio långa verser. Dessutom har den något i sammanhanget så ovanligt som en refräng mellan varje vers, en refräng med två olika texter. Den första versen:

När Roosevelt var död och Truman tog vid
var Sovjet förött och Europa på glid
Planer gjordes klara för en bättre ekonomi
Då ingrep USA och sa att pengar det har vi
Vår Marshallhjälp blir stark och den behöver alla ni
och så slipper vi att se nån socialiserad industri
När Truman hade regerat i elva långa dar
så läste han lagen för Molotov och förklara hur det var

Kalla kriget är på många sätt en briljant låt, inte minst sett till de ibland makalösa rimmen, som ibland känns anmärkningsvärt välfunna. Ett bra exempel på detta är den femte versens andra del:

Nu lämnar vi Trieste tillbaka till Italien
och eftersom det dröjer innan det blir val igen
så ska ni få en gåva på 29 stora båtar
Sen ankrar vi på redden och spelar Marshall-låtar

Tore Berger, upphovsman till den här låten, är en man som har en förkärlek till att göra låtar med böcker som grund. Till denna har han använt en analys av David Horowitz. Ett par andra låtar som bör nämnas i sammanhanget är Blå Tågets En postmodernistisk intrig och Balladen om Rickard Sandler från hans senaste soloskiva. Den sistnämnda hade tagit en placering på denna lista, då även den är en mastodontlåt, men är dock någon månad för ny för det – riktigt bra och långa låtar görs alltså än idag!

Lyssna på Kalla kriget här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar