3 januari 2010

"Vi föds som original och dör som kopior"

Att göra efterforskningar om aforismer är rent livsfarligt. Jag skulle bara skriva några käcka rader om citatet ovan, då jag på senare tid har diskuterat och tänkt mycket på det här med att man undermedvetet tar efter personer i sin omgivning. Men istället blev det, som synes, något mer än så. Fast vad gör man när den verkliga inspirationen infinner sig? Den går ju inte heller att hejda.

Hursomhelst, så tolkar jag alltså uttrycket. Var och en föds som ett oskrivet blad, tabula rasa, för att sedan bli mer och mer en sammanblandning av människor som man tycker om. Det kan handla om allt möjligt, till exempel kroppsrörelser, attityder eller ordval. Det har väl alla upplevt. Jag tänkte på det senast igår när jag såg bakomfilmerna till Tillbaka till framtiden-trilogin.

Det är väl lite av ett stående skämt i filmerna, men jag tänker av någon anledning främst på en närmast klassisk scen i första filmen. Där gör huvudkaraktären, Marty McFly, en form av luttrad gest med högerhanden i håret efter att han har blivit servered kaffe på stamfiket. Samtidigt gör hans jämnårige far exakt likadant. När sedan plågoanden Biff kommer in vänder de sig också mot dörren på samma vis. Denna rädsla att bli som sina föräldrar…

Frågan var ju nu bara vem det är som har sagt detta, att vi föds som original och dör som kopior. Svaret är den engelske poeten Edward Young. Jag associerar dock hellre till min favoritfilosof, Søren Kierkegaard. Det liknar nämligen hans syn på den "etiska människan" som ska ha glömt bort att hen är en unik person, vilken bör drivas av att förverkliga sig själv istället.

Jag måste läsa mer om Kierkegaard. Han verkar intressant även på ett privat plan. På Wikipedia får man exempelvis veta att han deltog så aktivt i studentlivet att hans examen fördröjdes. Ibland känns det som om den risken föreligger för mig också. Den prokrastination som skapas här däremot ... den är ju blott och bart karaktärsdanande. Nåja.

why is it so we die just as copies
if it’s so we’re born originals?
(Broder Daniel)

1 kommentar:

  1. Tillägg: Edward Youngs original är "Born Originals, how comes it to pass that we die Copies?".

    SvaraRadera