21 maj 2009

[Svenska mastodontlåtar] Vinterfåglar

Artist: Loke Nyberg
Album: Underjorden
År: 2007 Speltid: 8.57

Om man med en mastodontfilm menar en rejält lång och påkostad episk film, vilken har en lång rollista som gärna innefattar ett otal statister, är definitionen av en mastodontlåt svårare, men nog kan man låna dess kännetecken, om man nu skulle vilja spetsa till kriterierna för en listning av låtar som är mer än dubbelt så långa som de genomsnittliga radiohittarna. Och en lista över de bästa mastodontlåtarna är just vad det här är.

Måhända är det omöjligt att mäta en låts budget, vilket i så fall den totala parallellen faller på, men däremot kan man se till sättningen, vilka och hur många instrument som ingår. Med detta i åtanke, tillsammans med att texten ska vara en episk berättelse med flertalet karaktärer, ligger Loke Nybergs duett Vinterfåglar bra till, då en stor uppsättning musiker, bland annat en trio violinister, en cellist och pianist, effektivt understryker dramatiken i denna historia, vilken handlar om två personers uppbrott mot tillvaron. Inledningen:

På en klassåterträff i en hembygdslokal
hördes "Hits of the Nineties" och svammel och skval
som emellanåt steg till ett upphetsat, jublande skrik.
Det var hemkoka då, det var tvåstjärnigt nu
Då var det fråga chans. Nu var det barn och fru
men i övrigt så var hela klassen sig ganska så lik.

Med filmtänkandet kvar kan med lite god vilja associera handlingen till Klassfesten med Björn Kjellman i huvudrollen, då den manliga karaktären i denna låt, som för övrigt kallas för clown låten igenom, väljer att sticka från sin klassåterförening för att han märker att personerna är precis som de alltid har varit. Droppen är när hans antagonister, ett barnsligt gäng av före detta pojkhockeyspelare, hånar honom efter att han motvilligt ställt sig på scenen för att framföra en nostalgiartad karaokelåt. Samtidigt som detta sker utspelar sig en parallellhandling på en kändisfest:

På en filmpremiär i en svensk huvudstad
där pågick en färgglad gigantisk charad
vari alla gestaltade framgångsrik, lycklig och chic.
Det var skådisar, kindpussar, snittar och drinkar
plastikopererade tanter i minkar
en stjärnglans som glittra och glänste så gott som det gick.

Precis som "clownen" väljer som sagt även personen i denna miljö, en kvinna som går under namnet "fotomodellen", att lämna allt, i detta fall ett måhända alltför förljuget och flärdfullt liv. Hur historien sedan fortlöper ska jag inte avslöja här, men jag måste tillstå att jag tycker att crescendot fram till låtens slutvers är outsägligt vackert. Vinterfåglar är en riktig feel good-låt, för att använda ytterligare ett filmuttryck, och i mitt tycke en av Lokes allra bästa låtar. Den som av någon märklig anledning har missat vem Loke är bör besöka hans hemsida. Vinterfåglar finns även att lyssna till på YouTube.

1 kommentar:

  1. Håller helt med. Loke är ett underskattat geni. Likaså den otroligt talangfulla unga damen Jenny Almsenius med honom i duetten.

    MVH
    Mattias

    SvaraRadera