14 december 2010

Östgötagatan

Södermalms historiska huvudgata är Götgatan. Men dess östra parallellgata, Östgötagatan, är kanske den kulturella parallellen eller motsvarigheten. Det är nämligen så att de som hyllar de södra delarna av Stockholm ofta har rötter i Östergötland.

Någon som visserligen är född i Stockholm, men som har vuxit upp i Linköping, är ju Lars Winnerbäck. Han har skrivit flertalet låtar om stadsdelen, t.ex. Åt samma håll och Höst på min planet. Dessutom sjunger han högst troligen om en bar på Söder i Brustna hjärtans höst, där man med fördel kan dränka sina minnen. Men linköpingssonen är egentligen en parentes i allt det här, precis som Linköping är en svag symbol för Östergötland. Kopplingarna är nämligen starkare till den mer kulturella grannstaden Norrköping.

Jag tänker förstås främst på Eldkvarn, vars sångare, Plura, numer bor i Stockholm. Låtar som kan nämnas är Det regn som faller och Söders kors, förutom ett otal låtar om Stockholm i allmänhet. Men det slutar inte där. Vissångaren Sanna Carlstedt har fått sin musikaliska skolning i stan. Hon sjunger bland annat om Östgötagatan, där hon idag bor, i den vackra Till Stockholm.

Dessutom kan allt twistas till då Ulf Lundell, som är född på Söder, har bott i Norrköping. Hans minnen därifrån finns förevigade i en sång som är en hyllning till en östgötagata – som inte är någon mindre gata än självaste Södra promenaden.

vill alltid tillbaka till Stockholm igen
aldrig försaka mitt hem
(Sanna Carlstedt)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar