13 december 2009

[Svenska mastodontlåtar] På väg till koppargruvan

Artist: Blå Tåget
Album: Brustna hjärtans hotell
År: 1972 Speltid: 9.11

Fanfar! Det rådde aldrig någon tvekan om vilken låt som skulle toppa denna lista. Den bästa svenska mastodontlåten är tveklöst På väg till koppargruvan av Blå Tåget.

Låten är utformad som en actionfylld fabel, där huvudpersonen som är på väg till sitt "dagliga knog" träffar en räv utan svans, en björn utan päls och en örn utan vingar. Tillsammans gör de en våldsam attack mot Heartbreak hotell där ett gäng pampar håller konferens. Den börjar dock tämligen saktmodigt:

Jag lämnade hemmet en mulen afton i april
var på väg till koppargruvan, jag skulle gå på mitt skift
jag halvsov vid ratten, kan ju vägen utantill
när jag plötsligt fick syn på en svanslös räv
som tydligen ville ha lift

Det finns mycket humor i denna låt, på flera nivåer. När det kommer till rimmen, som i vanlig ordning är halsbrytande när det gäller Blå Tåget, väljer till exempel Torkel Rasmusson att uttala ordet konferens på båda sätten. Men framför allt ligger det lustfyllda i vad man måste kalla för den stora actionscenen.

vi gjorde stor sensation, det kan jag tryggt försäkra
räven drog upp pistolen och ropa: "Ni har inte någon chans!"
örn han tog ett svanhopp upp i ärkebispens kräkla
och hacka med näbben hål i hans huvudsvål
det blev en blodig konferens

På väg till koppargruvan är en av de få låtar av Blå Tåget som låter rockiga. Ljudbilden skapar, tillsammans med Rasmussons synnerligen hypnotiska röst, mycket suggestiva bilder. När andra mastodontlåtar tenderar att stundom låta enformiga, vilket ju är en uppenbar risk med evighetslånga låtar, har denna låt aldrig några trista mellanpartier. Istället accentuerar de instrumentala partierna handlingen på ett mycket effektfullt sätt. Det här är emellertid en låt som kräver närlyssning – hörlurar rekommenderas!

Om man dock vill ha hjälp på traven med bildskapandet, då har det faktiskt gjorts en leranimation till detta mästerverk. Denna hyllning, som är gjord av några gymnasieungdomar i Helsingfors, hittas här. Se den ett par gånger, men lyssna framför allt på låten lika många gånger till. Försök att lyssna dig trött på den – något som jag aldrig har lyckats med.

4 kommentarer:

  1. Kul lista det här. Undrar ifall du hört Björns vänner - Åkrar och himmel, det känns som att den skulle passa in perfekt här.

    SvaraRadera
  2. Tack!

    Nej, men jag lyssnade nu! Tyvärr är den lite väl kort. Åtta minuter tänkte jag som ett minimum för en mastodontlåt.

    Jag kanske borde göra en bubblar-lista. :)

    SvaraRadera
  3. Ja, det låter nog ändå som en rimlig måttstock. Ville nog mest bara tipsa om den, känner att den har samma "feeling" som Torkel Rasmusson och company.

    En annan bubblare apropå Torkel är ju 'Resan', underbar låt.

    SvaraRadera
  4. Ja, lite så, tack för tipset! "Resa" är definitivt en av Torkels bästa.

    När jag ser tillbaka på den här listan (som skrevs för snart tre år sen) tänker jag att Torkels "Slag" borde fått åtminstone andraplatsen. Hans låtar är ibland så underfundiga att jag blir alldeles häpen – fortfarande!

    SvaraRadera