20 april 2009

[Svenska mastodontlåtar] Rövarkungens ö

Artist: Nationalteatern
Album: Rövarkungens ö
År: 1980 Speltid: 12.18

De flesta av Nationalteaterns låtar är skriva för handlingen i olika teaterpjäser. Undantaget är låtarna från skivan Rövarkungens ö, där denna titellåt är hämtad. Rövarkungens ö är en låt som har formen av en sorts saga, vilken omfattar arton verser. Den inledande versen:

Rövarkungen sa till mig vid sängen sent en natt:
"Du ligger ju där ensam! Sök din egen skatt"
"Men jag är ju så liten och världen är så stor"
Då sa Rövarkungen: "Den är större än du tror..."

Vad Rövarkungens ö handlar om är inte helt entydigt, då handlingen är relativt abstrakt, till skillnad mot tidigare låtar av Nationalteatern. Bortom allt rimligt tvivel är dock att Rövarkungen är en girig kapitalist som sätter sin egen vinning före andras väl och ve. Viss efterforskning tyder dock på att den skulle handla om ett kommunalråd i Norrland, vilket egentligen är ointressant då låten ger associationsbanor till händelser som är aktuella idag. Jag tänker bland annat på dessa "frikostiga bonussystem". Den elfte versen lyder:

Han sa: "Jag samlar guld! och inget ont i det
Min vilja är mitt svärd! och det kan alla se...
Jag ger arbete åt alla och om jag skulle dö
då börjar havet svalla och ön går upp i rök!"

Texten är författad av Ulf Dageby och framförs av Totta Näslunds underbart hesa stämma. Utan Totta hade Nationalteatern låtit betydligt tråkigare. En annan beundrare av Totta är Torsten Flinck. På hans platta Vildvuxna rosor från 2005 låter han den avslutande låten bli just Rövarkungens ö. Hans version är förstås en aning expressivare och snabbare, för att inte säga flinkare, vilket leder till att den klockar in en minut tidigare än originalet. Att originalet är bäst stämmer väl oftast, så även här, men Flincks version är helt klart lyssningsvärd.

Hela texten finns här.

2 kommentarer:

  1. Helt klart en av favoriterna av Nationalteatern!

    SvaraRadera
  2. Jo fyfan, Nationalteaterns musik lever än. Denna är helt klart än av dom bästa. Btw bra skrivet!

    SvaraRadera